Foot Center

Υγεία των ποδιών το καλοκαίρι: Γιατί χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αυτή την εποχή

Ένα από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματός μας είναι τα πόδια μας, μια και, σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος είναι ο λόγος που κινητοποιεί τους ανθρώπους για να τα φροντίσουν. Ήρθε, λοιπόν, το καλοκαίρι για να μας θυμίσει πράγματα που ξεχάσαμε. Ένα από αυτά είναι και η φροντίδα των ποδιών μας.
Μην ξεχνάμε πως ένα υγιές πόδι είναι ένα όμορφο άκρο

Τα πόδια μας, πολλές φορές, αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα του οργανισμού. Πόδια που πονούν για διάφορους λόγους (κάλους, σκληρύνσεις, νύχια που μπαίνουν στο δέρμα, μύκητες στο δέρμα και τα νύχια), πόδια πρησμένα από τη ζέστη, την ορθοστασία, το επιπλέον σωματικό βάρος ή την κακή κυκλοφορία του αίματος, κάνουν δυσχερή τη βάδιση και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας.

Tips για καθημερινή υγιεινή και ενυδάτωση

● Πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα των ποδιών μας, καθώς ένα ποδόλουτρο, για λίγα λεπτά, το βράδυ ανακουφίζει από την κούραση της ημέρας τα πρησμένα πόδια και, παράλληλα, τα ενυδατώνει.

● Μετά το ποδόλουτρο, θα πρέπει να γίνεται ένα προσεκτικό σκούπισμα, ιδιαίτερα στις μεσοδακτύλιες πτυχές, μια περιοχή στην οποία μπορεί να παραμείνει υγρασία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μυκήτων στο δέρμα (το γνωστό σε όλους «πόδι του αθλητή»). Οι δερματικοί μύκητες θα δημιουργήσουν, με τη σειρά τους, διάβρωση στο δέρμα, με πιθανή εξέλιξή της σε τραύματα και κακοσμία.

● Να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι το δέρμα στα πόδια χρειάζεται απολέπιση κάθε εβδομάδα, για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

● Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας κάθε βράδυ, για να κρατήσει το δέρμα μας την ελαστικότητά του, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ανοιχτά υποδήματα επιτείνουν την ξηροδερμία. Σημαντική είναι η επάλειψη της ραχιαίας επιφάνειας του ποδιού με αντιηλιακό.

● Εάν επιλέξετε να φροντίζετε τα πόδια σας μόνοι στο σπίτι, μην ξεχνάτε να κόβετε μόνο στην ευθεία τα νύχια σας και να αποφεύγετε αιχμηρά αντικείμενα, όπως λεπίδες, για την αφαίρεση κάλων και σκληρύνσεων. Μια ελαφρόπετρα είναι κατάλληλη για την απομάκρυνση με απαλές κινήσεις των νεκρών κυττάρων στην πελματιαία επιφάνεια των ποδιών.

Κατάλληλα υποδήματα

Είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος των υποδημάτων για φθορές. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη υπόδηση με ακατάλληλα υποδήματα, όπως αυτά με ψηλά τακούνια, στενά στην εφαρμογή ή ακόμη και σαγιονάρες. Ιδίως όσον αφορά τις σαγιονάρες, δεν δίνουν τη σωστή υποστήριξη της ποδικής καμάρας και της πτέρνας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνες για εμφάνιση κακώσεων τόσο του δέρματος, όσο και των συνδέσμων και των τενόντων.

Εάν η εργασία σας είναι ορθοστατική, προτιμήστε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο (running), τα οποία μπορούν να πλυθούν και να αεριστούν.

Όχι στην ανυπόδητη βάδιση

Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καλοκαίρι με το περπάτημα στην ακροθαλασσιά; Δυστυχώς, όσο ανέμελο και αν φαντάζει αυτό το σκηνικό, κρύβει κινδύνους για όλους.

Η αμμουδιά και ο βυθός της θάλασσας μπορεί να κρύβουν κινδύνους, όπως προσβολή από μύκητες, πάτημα αιχμηρού αντικειμένου και, στις περιπτώσεις των διαβητικών ασθενών με διαβητική νευροπάθεια (όπου υπάρχει έλλειψη αισθητικότητας), κίνδυνο εγκαύματος από την καυτή άμμο και τραυματισμού από οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο δεν είναι άμεσα ορατό.

Γι’ αυτό, προτιμήστε παπουτσάκια θαλάσσης και πλύντε σχολαστικά τα πόδια από την άμμο αμέσως μετά.

Η σωστή φροντίδα των παθήσεων του ποδιού

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς επιστήμονες υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων στα κάτω άκρα. Ο έλεγχος των ποδιών μας, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, είναι εργασία ειδικών. Γι’ αυτό, πριν την αρχή του καλοκαιριού και κατά το τέλος του, είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε ποδολόγο για την πρόληψη και ορθή φροντίδα των κάτω άκρων.

Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ., πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκέπτονται ποδολόγο για τη σωστή φροντίδα των ποδιών τους σε προβλήματα ονύχων (μυκητιάσεις, εισφρύσεις ονύχων), προβλήματα του δέρματος (κάλοι, υπερκερατώσεις, διαβητικό πόδι) και ορθοπεδικά/εμβιομηχανικά (πλατυποδία, τενοντίτιδες, λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες).

Μέσα στα πλαίσια της αισθητικής φροντίδας των ποδιών σας, καλό είναι να αποφεύγετε:

● Τη βαφή με ημιμόνιμα βερνίκια νυχιών στα πόδια σας. Η παρατεταμένη διάρκειά τους μπορεί να είναι η αιτία μη αντίληψης τραυματισμών στα νύχια, ανάπτυξης μυκήτων λόγω αποκόλλησης του υλικού κ.λπ.

● Την αυτοθεραπεία σε περιπτώσεις προβλημάτων σε νύχια και δέρμα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να επιδεινώσετε την υπάρχουσα κατάσταση, κάνοντας δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα την αποθεραπεία τους.

● Τη χρήση επιθεμάτων με οξύ για την αφαίρεση κάλων (ειδικότερα οι διαβητικοί ασθενείς). Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ποδολόγο σας.

● Την παραμέληση των ποδιών σας. Ελέγξτε καθημερινά την εικόνα τους.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και, πριν τα πόδια σας μπουν σε κλειστά παπούτσια, χρήσιμο είναι να επισκεφτείτε έναν ποδολόγο για τον έλεγχο και τη φροντίδα τους.

Η υγεία των ποδιών σας είναι στα χέρια σας!